Overslaan en naar de inhoud gaan
21 Oct 19

Alles wat je moet weten over zonnepanelen in Vlaams-Brabant, Brussel en Wallonië

Zijn zonnepanelen nog rendabel? Welke voordelen bieden ze? En zijn er premies beschikbaar in de provincie waar ik woon? Het zijn vragen voor onze Brioval energie-experts! Zij installeerden immers al honderden zonnepanelen in België, en vertellen je er graag alles over. 

Hoe werkt het?

Een installatie voor zonnepanelen bestaat uit de zonnepanelen zelf, een montagesysteem en bekabeling op het dak. Daarnaast wordt er in je huis een omvormer geplaatst die de opgewekte gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom. Op momenten dat je zonnepanelen geen of weinig energie opwekken, verbruik je gewoon stroom van het elektriciteitsnet. Hoeveel elektriciteit je opwekt, hangt af van het piekvermogen van je panelen. Het rendement van je panelen hangt af van verschillende factoren, zoals

  • de oriëntatie van je dak (de opbrengst is het grootst als je panelen naar het zuiden gericht zijn)
  • of je woning in de schaduw komt te staan van bomen, gebouwen en dergelijke

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

  • Je bent onafhankelijk van de stijgende energieprijzen
  • Het levert meer op dan een spaarboekje
  • Energie uit zonnepanelen is 100% groen en hernieuwbaar
  • De ‘terugdraaiende teller’ of ‘slimme teller’ zorgt ervoor dat energie die jij produceert en niet verbruikt terug op het net wordt geplaatst. Als je zonnepanelen evenveel elektriciteit genereren als je verbruik, heb je mogelijks een factuur van 0 euro op het einde van het jaar omwille van een nulverbruik (je betaalt wel een vergoeding in de vorm van het prosumententarief.)

Heb ik recht op een premie?

De premies voor zonnepanelen zijn verschillend in de verschillende landsdelen. Brioval licht dit met plezier voor je toe. Voor meer details verwijzen we je graag naar de websites van de officiële instanties.

In Vlaanderen

Omdat Vlaanderen zonnepanelen beschouwt als een investering die voldoende rendabel is, krijg je er geen steun meer voor. Er zijn dus geen groenestroomcertificaten meer beschikbaar in Vlaanderen.

Bovendien betaal je in Vlaanderen het zogenaamde ‘prosumententarief’. Dat is een compensatie voor het gebruik van het distributienet. Dat moet je dus sowieso betalen, ook als je factuur negatief of gelijk is aan nul. Dit tarief verschilt bij elke netbeheerder, maar reken zeker op zo’n 300 euro per jaar voor tien zonnepanelen.

Je kan ook kiezen voor de slimme teller, deze wordt binnenkort verplicht!
Ten slotte betaal je in Vlaanderen ook een recyclagebijdrage van zo’n 2 euro per paneel. Zelfs met deze kosten blijkt de investering in zonnepanelen in Vlaanderen nog steeds zeer rendabel.

Meer weten? Bekijk de regels in detail.

In Brussel

Inwoners van Brussel genieten wellicht het grootste voordeel. Zij ontvangen nog steeds groenestroomcertificaten, en dat maar liefst 10 jaar lang. Dat kan tot meer dan 800 euro per jaar opleveren! Het aantal groenestroomcertificaten dat je ontvangt hangt af van de zogenaamde ‘groene meter’, die gescheiden is van je elektriciteitsmeter.  

Verder kunnen Brusselaars tot 2020 nog genieten van het compensatieprincipe. Daarbij betaal je enkel het verschil tussen de volumes elektriciteit die je van het net hebt afgenomen en de volumes die je hebt geïnjecteerd. Vanaf 2020 verandert dat principe: dan moet je betalen voor het gebruik van het net als je elektriciteit injecteert.

Dit in beschouwing genomen blijft het in Brussel zéér interessant om zonnepanelen te plaatsen. Wist je dat je in jouw gemeenten misschien zelfs steun kan krijgen voor de installatie van de panelen? Check daarvoor zeker de dienst Stedenbouw of Milieu.

Lees de Brusselse regels.

In Wallonië

In Wallonië is, net zoals in Vlaanderen, het systeem van de terugdraaiende teller van toepassing. Het prosumententarief is daar momenteel uitgesteld, maar zal er misschien ook in 2020 moeten worden betaald. Je kan er kiezen tussen een capaciteitstarief (een som berekend op basis van het elektrische vermogen van de fotovoltaïsche installatie) en een proportioneel tarief (daarbij wordt het het prosumententarief bepaald door het volume elektriciteit dat de prosument van het net afneemt).

Je kan online vergelijken welk tarief de beste keuze voor je is. Maar sowieso hangt het ook daar af van je netbeheerder. Meer info over zonnepanelen in het Waals Gewest.

Ik wil zonnepanelen. Wat nu?

Brioval stuurt met plezier een expert bij je langs. Die pluist voor jou uit:

  • of zonnepanelen voor jouw woning renderen.
  • hoe groot jouw installatie moet zijn
  • hoe veel je installatie gaat kosten
  • wat de terugverdientijd is voor jouw investering
  • hoe veel winst jij jaarlijks zal maken

Wil jij de switch maken naar groene stroom? Laat je dan bijstaan door Brioval! Tijdens een plaatsbezoek bij je thuis presenteren we je de mogelijkheden. Vervolgens komen onze experts de zonnepanelen installeren. Bovendien zorgen we ook voor het onderhoud, zodat jij je over niets zorgen hoeft te maken. Meer weten? Neem dan snel contact met ons op via onze contactpagina of info@brioval.be