Overslaan en naar de inhoud gaan

Brioval maakte van een oud kantoorgebouw een groen gemoderniseerd werkcomplex

Ergens in het zuiden van Brussel achter een witte gevel schuilt de Forest Factory. Deze werkplek voor kmo’s en start-ups was charmant, maar verouderd. Het werkcomplex bestaat uit een oud herenhuis met een binnenplein dat naadloos overloopt in extra kantoorruimtes. De energiekosten liepen op, de ventilatie kon beter en het waterverbruik lager. "We dromen van een groen gemoderniseerd gebouw", vertelde Baudouin Delcour aan het begin van de werken.

Binnendeur herenhuis

Uitdaging

“Voor ons is het essentieel dat het gebouw zo energiezuinig mogelijk is”, zegt Baudouin Delcour. “Zowel de verwarming, het sanitair als de isolatie en ventilatie waren toe aan vernieuwing.”

man met ventilatiebuis

Bij een renovatieproject van deze omvang is planning, technische expertise en creatief denkwerk cruciaal.

Toen de Forest Factory bij Brioval aanklopte, vonden ze deze kwaliteiten allemaal onder één dak.

“Zowel voor verwarming, sanitair als ventilatie heeft Brioval een vakspecialist in huis. Zo leveren deze experten sterk technisch werk.” -  Baudouin Delcour

 

werkman

Aanpak

Brioval stelde voor om een warmtepompsysteem te plaatsen met leidingen in de plafonds van de kantoorruimtes zodat de kamertemperatuur stabiliseert. In de zomer is het aangenaam koel en in de winter comfortabel warm. Door een betere isolatie blijft de warmte langer binnen en dat bespaart op zijn beurt energie. 

ventilations

De Forest Factory koos voor een ventilatiesysteem D

Dit systeem voert verse lucht aan en voert vervuilde lucht af naar buiten. Het warmteverlies wordt beperkt, want de warmte uit de afgevoerde lucht wordt gerecupereerd. Door de toiletten vloeit regenwater, als dit niet voldoende is, wordt dit aangevuld met water uit de steenput. Zo wordt het drinkbaar water minimaal verbruikt

“We hebben gekozen voor Brioval omdat het een lokale speler is in Brussel. Met Brioval vonden we de balans tussen persoonlijke service en technische expertise.”
— Baudouin Delcour

Resultaat

“Brioval heeft heel sterke technische keuzes gemaakt, waardoor ons gebouw extreem energiezuinig is geworden. De installaties bestaan uit kwalitatieve materialen, wat leidt tot een duurzaam resultaat. Ze bieden zekerheid en kwaliteit." 

detail gebouw

Op creatief vlak was Brioval ook een meerwaarde.

"Samen met de architect zochten ze naar de beste technische en esthetische oplossing.” Baudouin Delcour kijkt terug met trots: “Brioval slaagde erin om ons prachtige gebouw te moderniseren en te verduurzamen, maar de karakteristieke elementen blijven behouden.”

bureau