Radiatoren versus vloerverwarming: Brioval helpt je kiezen
Volop in de weer met een nieuwbouw of renovatie? Dan is de vraag ‘Gaan we voor radiatoren of vloerverwarming?’ sowieso al gesteld. De verwarmingsspecialisten van Brioval zetten voor jou met plezier de voor-en nadelen van beide verwarmingssystemen op een rijtje, zodat jij een weloverwogen keuze kan maken.
De clichés ontkracht
Heel wat clichés over radiatoren en vloerverwarming zijn al lang achterhaald. Dat radiatoren ‘lelijke accessoires zijn voor je woning’, bijvoorbeeld. Integendeel! In 2019 kan je als (ver)bouwer kiezen uit tientallen designopties die je woning verfraaien. Maar ook het cliché dat vloerverwarming een pak duurder zou zijn dan radiatoren is gedateerd. Want hoewel de installatie misschien iets kostelijker is, komt je energiefactuur vaak lager uit.
Je keuze zal afhangen van je budget, type woning, persoonlijke voorkeuren en levensstijl. Toch hou je best rekening met de voor- en nadelen. Brioval goot ze voor jou in een handig overzicht.
Vloerverwarming
Voordelen
- Thermostaat moet minder hoog staan
- De kamer wordt gelijk verwarmd
- Geen ‘trek’
- Bespaart ruimte
- Minder stof, minder onderhoud
- Altijd warm aan de voeten
Nadelen
- Duurder dan radiatoren
- Moeilijker in aanleg (vloer uitbreken)
- Niet voor alle vloeren
- Warmt langzamer op
Radiatoren
Voordelen
- Makkelijk te plaatsen
- Goedkoper dan vloerverwarming
- Snel opgewarmd en bij te stellen
- Je kan er dingen op te drogen leggen
- Hoeven niet ‘lelijk’ te zijn (designradiatoren)
Nadelen
- Esthetisch niet altijd even mooi
- Leidingen mogelijks zichtbaar
- Moeilijk om achter te behangen/verven
- Nemen plaats in
- Kamers zijn niet gelijk verwarmd
- Meer ‘trek dan bij vloerverwarming
Best of both worlds?
Je kan natuurlijk ook altijd kiezen voor een combinatie van beide. Vloerverwarming in de woonkamer en radiatoren in de keuken, badkamer of inkomhal bijvoorbeeld. Op die plaatsen is extra verwarmen vaak nodig. Overweeg dus een combo als je op verschillende plekken in het huis andere noden hebt.
Kiezen voor het milieu
Brioval heeft een hart voor het milieu. Als we de planeet in beschouwing nemen, is vloerverwarming de winnaar van deze vergelijking. Bij radiatoren wordt het water van de ketel of warmtepomp immers hoger opgewarmd dan bij vloerverwarming, waarna het opnieuw warmte verliest als het wordt rondgepompt in de radiatoren, waardoor het opnieuw moet worden opgewarmd. Dat kost meer energie!
Bovendien kan je bij vloerverwarming de thermostaat een aantal graden lager instellen en toch dezelfde gevoelstemperatuur bekomen. Wie daarnaast dan nog eens kiest om een warmtepomp aan vloerverwarming te koppelen, gaat voor een installatie die ecologisch en economisch gezien het beste rendement heeft.
Toch is het heel belangrijk dat je vloerverwarming op de juiste manier gebruikt. Ten eerste moet de installatie al correct gebeuren: je moet de vloerverwarming correct dimensioneren en afstellen. Wie z’n vloerverwarming de hele dag laat aanstaan komt qua verbruik dichter bij de radiatoren. Bovendien hangt het ook wat van de keuze van je soort vloer af, want die bepaalt hoe efficiënt jouw vloerverwarming zal zijn.
Wil je weten welk verwarmingssysteem bij jou thuis aan te raden is? Neem dan eens contact op met Brioval. Wij sturen een verwarmingsexpert bij je langs voor een plaatsbezoek en doen je alle mogelijkheden uit de doeken. Bovendien kan je ons ook inschakelen voor de installatie en het onderhoud van zowel je vloerverwarming als je radiatoren! Neem gerust eens een kijkje op deze website of stuur je vraag naar info@brioval.be