Aller au contenu principal
21 Oct 19

(Ver)bouwen in Vlaanderen en Brussel: op welke premies heb je recht?

Wilde plannen om te (ver)bouwen? Dan is goede research cruciaal. Je kan immers duizenden euro’s besparen door gebruik te maken van verschillende energie- en renovatiepremies. De Brioval vakmannen kennen hun weg door het kluwen van voordelen op vlak van verwarming, sanitair, elektriciteit en ventilatie. Ze sommen met plezier de belangrijkste premies voor je op. Zo kan je slim bouwen en renoveren!

Premies voor ventilatie

In Brussel kan je een premie krijgen voor mechanische ventilatie met warmterecuperatie als je gebouw volledig geïsoleerd en luchtdicht is. En dat zowel voor een systeem C als een systeem D! Naargelang je inkomen heb je recht op een premie van  € 1 250 tot maximaal € 3 500. Lees hier meer.

In Vlaanderen is er geen specifieke premie voor ventilatie, maar je kan je ventilatiesysteem wel inbrengen als investering voor de totaalrenovatiebonus (opgepast, je krijgt deze bonus enkel als je 3 of meer energiebesparende maatregelen uitvoert in je woning). Je krijgt hier meer info.

Premies voor verwarming

Opgepast: voor Brussel baseren we ons telkens op de bedragen voor standaardcategorie A. De premies zijn gebaseerd op jouw inkomen! Wil je zeker zijn tot welke categorie je behoort, check dan zeker deze pagina.

Zonneboiler

Door sanitair water gratis te verwarmen met zonne-energie kan je je factuur sterk inkrimpen. Met thermische zonnepanelen kan je 60 % van je jaarlijkse behoeften aan sanitair warm water invullen.

Premies in Brussel: € 2500 + €200/vierkante meter vanaf 4 vierkante meter. Meer info hier.

Premies in Vlaanderen: €550/vierkante meter met een maximum van €2750 per geplaatste installatie of 40% van de factuur. Meer info hier.

Condensatieketel op aardgas

Premies in Brussel: €700. Verder krijg je ook kortingen op de verbuizing van je installatie! Meer info vind je hier.

Premies in Vlaanderen: €1800, alleen voor beschermde afnemers (mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas)

Warmtepomp voor verwarming

In Brussel bedraagt de premie € 4250. De verschillende installaties die een premie krijgen, zijn de water-water-warmtepomp, de lucht-water-warmtepomp en de pekel-water-warmtepomp (bodem/water). Opgepast: het premiebedrag is geplafonneerd op 50 % van de in aanmerking komende kosten van de factuur.

In Vlaanderen: Per woning of wooneenheid is er een premie van 4.000 euro voor een geothermische warmtepomp, 1.500 euro voor een lucht-waterwarmtepomp, 800 euro voor een hybride lucht-waterwarmtepomp, en 300 euro voor een lucht-luchtwarmtepomp. Alle premies bedragen maximaal 40% van de factuur. In sommige gevallen heb je zelfs recht op een verdubbeling van deze bedragen! Meer info vind je hier.

Premies voor elektriciteit

Zonnepanelen

Voor de premies op zonnepanelen verwijzen je graag naar dit Brioval artikel.

Premies voor sanitair

Sinds 2019 kan je van de netbeheerder een premie krijgen als je investeert in de plaatsing van een nieuwe warmtepompboiler.

In Brussel: €1400. Meer info vind je hier.
In Vlaanderen: €400. Meer info vind je hier.

Overige premies

Wie in Vlaanderen investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen, kan in aanmerking komen voor de totaalrenovatiebonus. Meer daarover lees je hier.

Handig om te weten

In dit artikel somden we vooral de belangrijkste gewestelijke premies op. Natuurlijk kan het altijd dat er in jouw gemeente ook premies beschikbaar zijn, of op een ander bestuurlijk niveau.

Voor Vlaanderen kan je heel makkelijk de beschikbare premies opzoeken via deze website. Voor Brussel verwijzen we je graag naar de website van Leefmilieu Brussel.

Ga je beginnen met (ver)bouwen en zoek je nog hulp van professionals? Check dan eens wat de Brioval vakmannen allemaal voor jou kunnen betekenen op deze website of neem contact met ons op via info@brioval.be !